Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

Uuden avioliittolain kujanjuoksu vuoteen 2017

  • Uuden avioliittolain kujanjuoksu vuoteen 2017

Presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti eilen pe 20.2.2015 kiistellyn sukupuolineutraalin avioliittolain. Laki tulee voimaan vasta maaliskuussa 2017, sillä lain voimaantulo vaatii monien muiden lakien muutoksia.

Vajaan kahden kuukauden kuluttua meillä on Suomessa uusi vaaleilla valittu eduskunta. Tämä eduskunta tulee siis ottamaan kantaa näihin lakeihin. On siis aivan luonnollista kysellä  juuri nyt eduskuntavaaliehdokkailta, miten he suhtautuvat median voimakkaasti lobbaamaan "tasa-arvoiseen avioliittolakiin" ja millä tavalla he aikovat vaikuttaa tämän lain voimaantuloa edellyttävissä lakimuutosäänestyksissä.

Eilisessä YLE:n Pressiklubissa ohjelman isäntä Ruben Stiller ja free lancer-toimittaja Ville Blåfield ehtivät jo kovasti paheksumaan uutta avioliittolakia kumoamaan pyrkiviä voimia "demokratian halveksuntana" - vaikka itse asiassa se, että lakeja säädetään tai kumotaan, on itse asiassa demokratiaa. Ohjelman poliitikkovieras, sisäministeri Päivi Räsänen, aivan oikein kertoikin, ettei uutta eduskuntaa mitenkään sido viime marraskuussa varsin niukasti läpi mennyt kansalaisaloitteen kautta eduskuntaan edennyt lakialoite.

Vaikka eduskunta päättikin myönteisesti suuren valiokunnan suosituksesta aloitteesta, täytyy muistaa, että lakivaliokunta, joka sentään kuunteli eri asiantuntijoita kattavasti, hylkäsi sen, että aloitteen tulisi edetä laiksi. Näiden asiantuntijoiden kuuleminen aiheeseen liittyvässä kansalaiskeskustelussa jäi vähäiseksi, joten on aivan ymmärettävää, että juuri säädetyn "uuden, uljaan, avioliittolain" kujanjuoksu kohti itsenäisyytemme juhlavuotta 2017 saa maamme arvokonservatiivit teroittamaan miekkojaan. Nämä konservatiivit kun tietävät, että yli puolet Suomen kansasta halusi säilyttää avioliitto-nimityksen vain miehen ja naisen välisenä ja 2/3 piti miehen ja naisen perhemuotoa ylivoimaisesti parhaimpana perhemallina ulkoisessa adoptiossa (TNS Gallup kesäkuu 2014). Jo nyt tiedämme, että tämä uusi avioliittolaki on tällä hetkellä Venäjältä adoptoitavaa lasta odottavilta pois!

Toivotan tälle uudelle laille samaa kohtaloa kuin kunta- ja sote-uudistusten aikaansaannoksille: ei tullut hiiren kissalle tekemästä kankaasta takkia, liiviä, kukkaroa... eikä sitten mitään muutakaan.

Olen itse ehdolla kevään vaaleissa Helsingin vaalipiirissä... ja mikäli valitsijat niin päättävät, olen torppaamassa tulevassa eduskunnassa tätä lakia ja sitä tukevia muita lakeja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Erinomainen kannanotto, juurikin näin!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Susanna Koivula, kirjoitustasi lainsuojattomasta avioliitosta ei voinut kommentoida. En tiedä, oletko avioliitossa ja jos olet, miksi se ei nauti lain suojaa vuonna 2017? Tuona vuonna aion solmia avioliiton puolisoni kanssa 35 vuoden odotuksen jälkeen. Lainvoimaisesti ja sen mukaisesti.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

On pelkästään myönteistä, että pidätte johdonmukaista linjaanne esillä työssänne vähemmistön oikeuksien toteutumista vastaan. Sillä on pitkät perinteet. Tässä muuttuvassa maailmassa toteatte sen vaikutukset entisestään kapenevana kannatuksena.

Käyttäjän JooseNorri kuva
Joose Norri

Edustuksellisen demokratian koko idea on se, että uudet vallanpitäjät kunnioittavat edeltäjiensä päätöksiä, vastaavat esimerkiksi veloista... Sisäministeri Räsäsen lausunto on älytön. Tässä tapauksessa ehdokas Pietikäisen ajamasta linjasta ei tosin olisi juridisia seurauksia, mitä Räsänen tietysti tarkoittaa, mutta se on moraalitonta.

Jukka Mäkinen

Demokratian koko idea on siinä, että jos enemmistö haluaa muuttaa lakeja, asetuksia tai aiempia päätöksiä uuteen tilanteeseen sopivaksi, niin se voi niin tehdä.

Muutenhan....

Käyttäjän JooseNorri kuva
Joose Norri

Tarkennan vielä, että Räsäsellä ja Pietikäisellä on luonnollisesti täysi oikeus toimia lain kumoamisen puolesta - ehkä jopa moraalinen velvollisuus, jos asia on heille niin tärkeä. Mutta se tapahtuu keräämällä kansanedustajia lakialoitteen taakse. Lain vastustaminen hankaloittamalla muussa lainsäädännössä tarvittavia muutoksia puolestaan olisi sabotaashia.

Jukka Mäkinen

"Lain vastustaminen hankaloittamalla muussa lainsäädännössä tarvittavia muutoksia puolestaan olisi sabotaashia."

Ei, vaan se on politiikkaa, aivan kuten parhaillaan hankaloitetaan pakkoruotsin poistamista vaativan kansalaisaloitteen etenemistä.

Käyttäjän JooseNorri kuva
Joose Norri

Tämä ja edellinen kommenttinne ovat käsittämättömiä. Mainitsemani toiminta olisi lähinnä kiusaamista, minkä yritinkin tuoda esille, samalla kuin mainitsin, mikä olisi normaali ja kunnioitettava parlamentaarinen tapa ajaa asiaansa.

Mitä tulee ns. pakkoruotsi-asiaan: jos tuntee ylpeyttä siitä, että hölmöilee sillä perusteella, että muut ovat aiemmin hölmöilleet samankaltaisesti, niin siihen en tunne kutsumusta lausua mitään.

Olli Nurmi

Nimenomaan. Kuuluu vastuullisen kansanedustajan toimenkuvaan hyväksyä jo suoritettu äänestys ja edesauttaa myötäjäisinä tarvittavia lakimuutoksia. Henkilökohtaisesti kyllä pitäisin avioliittolain edestakaisin venkslausta demokratian halventamisena ja arveluttavana.

Timo Lehtonen

Tasavallan presidentin 20.2.2015 vahvistaman lain ”Laki avioliittolain muuttamisesta” voimaantulo tarkoittaisi, että avioliittolaista (234/1929) tulisi lain muutoksen voimaan tullessa (1.3.2017) perustuslain 6 §:n vastainen avioliittolain 2 luvun 7 §:n osalta. Jos kaksi miestä saa mennä keskenään avioliittoon, niin ei ole olemassa perustuslain 6 §:ssä tarkoitettua hyväksyttävää perustetta kieltää kahden velipuolen keskinäistä avioliittoa. Jos joku tämän lukija on tuosta eri mieltä, niin pyydän kertomaan mikä hyväksyttävä peruste on. Jos lukija on väittämästäni eri mieltä, niin pyydän perustelemaan eriävän kannan yksiselitteisesti.

Avioliittolain ko. muutokseen johtaneessa eduskuntakäsittelyssä ei tehty ollenkaan avioliittolain muuttamisen seurauksia koskevaa perustuslainmukaisuuden selvitystä!
Miksi sitä ei tehty?
Perustuslainmukaisuuden selvityksestä olisi selvinnyt, onko avioliittolaki vielä nyt vahvistetun lain voimaantulon jälkeenkin (1.3.2017) perustuslain mukainen.
Tällä hetkellä avioliittolaki on perustuslain mukainen!

Oikeusministeriön ohjeen ”Säädösehdotusten vaikutusten arviointi” (julkaisu 2007:6) mukaan pitää arvioida vaikuttaako lakiehdotus esimerkiksi yksittäisen ihmisen perustuslain 2 luvussa mainittujen perusoikeuksien toteutumiseen.
Lainaus: ”Oikeusministeriön lainvalmisteluosaston tarkastustoimisto seuraa vaikutusarviointiohjeiden noudattamista.” http://www.oikeusministerio.fi/.../200706saadosehd......

Lainkirjoittajan opas - Kansallisten säädösten valmistelua koskevat ohjeet
3.3 Perustuslain huomioon ottaminen lainvalmistelussa
”Lakiehdotukset laaditaan perustuslain mukaisiksi. Sääntelyn tulee täyttää myös esimerkiksi Suomea sitovista kansainvälisistä ihmisoikeusvelvoitteista ja Euroopan unionin perusoikeuksista johtuvat vaatimukset.
Perustuslain huomioon ottaminen on olennainen ja kiinteä osa lainvalmistelua sen kaikissa vaiheissa. Perustuslaista johtuvat vaatimukset on otettava huomioon niin valmisteluhanketta suunniteltaessa kuin sääntelyvaihtoehtoja harkittaessa ja sääntelyn yksityiskohtia mietittäessä….” http://lainkirjoittaja.finlex.fi

Jukka Mäkinen

Siinä mielessä koko perustuslaki on aivan turha, että sen toteutumista valvoo puoluejohtajien ohjeita noudattava perustuslakivaliokunta, joka voi päättää hallituspuolueiden äänin esimerkiksi hyväksyttäväksi syyksi ihan mitä tahansa.

Esimerkiksi Euro otettiin käyttöön, kun perustuslain mukaan Suomen valuutta oli vielä markka.

Vasta kun Suomeen saadaan riippumaton perustuslakituomioistuin, alkaa perustuslailla olla jotain todellista perustuslaillista merkitystä.

Nykyisin perustuslain merkitys on ainoastaan siinä, että sinne tarvittaessa istutetaan täysin asiaan kuulumattomia pykäliä ainoastaan siksi että niitten sieltä pois saaminen on paljon vaikeampaa kuin tavallisen lain muuttaminen.

Tyyppiesimerkkinä: "Suomi on Euroopan Unionin jäsen"

Käyttäjän MiikaN kuva
Miika Niemitalo

hmmmm.....nykymaailmassa mies tai nainen saa mennä naimisiin mitä ihmeellisimpien asioiden kanssa....jopa serkukset voi mennä naimisiin... ja sitähän on tapahtunut iät ja ajat(heterovoittoisella avioliittomarkkinoilla).... ja ajattelit sen tuoda vasta nyt esiin kun puheena ovat homot ja lesbot?

ite olen kuullut että naimisiin on menty serkun kanssa...auton kanssa...oman itsensä kanssa....eiffeltornin kanssa....aasin(eläin) kanssa.. ja muita... tapaukset olivat kylläkin ulkomailla..

homot ja lesbot ei voi tuoda avioliittoon mitään yllättävää mitä heterot ei ois jo siihen tuonu.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Kaikin mokomin Petteri voit ajaa agendaasi, tulit valituksi tai et. Edustajan paikasta voit nähdä unia, mutta mitään realiteettia valituksi tulemisella ei ole. Absoluuttisesti näin. Nyt KD:n edustajia on kuusi. Tulevassa eduskunnassa kaiketi viisi, ehkä vain neljä. Mielenkiintoista on jos pitkällinen ja edustajamäärään nähden kummallinen hallituspaikka vielä jatkuu. Te olette RKP:n kanssa olleet semmoinen kummallinen marginaalipuolue, jolla on vähän aina jostain kummasta syystä hallituspaikka. Mutta maailma muuttuu.

Käyttäjän PetteriPietikinen kuva
Petteri Pietikäinen

Hyvä kysymys, Timo Lehtonen. Olen itse pohtinut, miten erilaisten sateenkaariperheiden keskinäinen yhdenvertaisuus toteutuu, kun vain nais- ja miesparit saavat näistä avioliitto-oikeuden? Mutta ehkäpä siinä on sitten aihetta Tahdon 2018-kansalaisaloitteelle...

Markku Lehtinen

Korjaan kirjoitusta sen verran, että Niinistö ei allekirjoittanut lakia vaan vain lain sisällön ja sen vuoksi asia on nyt oikeusministeriön lainvalmistelussa. Jos Niinistö olisi allekirjoittanut lain, homma olisi sillä selvä. Media on, yleä myöten, harhauttanut kansalaisia koska nettikeskustelujen perusteella kuvitellaan että laki on jo voimassa. Tarkasti ottaen asia on vielä lähtöruudussa mutta se on medialle liian kiusallista kerrottavaksi. Tän takia kannattaisi korjata kirjoituksesi alkuosa

Markku Lehtinen

Lisään vielä šen, että Niinistö ei voinut allekirjoittaa lakia koska eduskunta ei sellaista hyväksynyt , vaan vain kansalaisaloitteen

Timo Lehtonen

Kyseinen laki "Laki avioliittolain muuttamisesta" on jo hyväksytty ja vahvistettu.
”Eduskunta on hyväksynyt seuraavan lain: Laki avioliittolain muuttamisesta…”
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ek_...
”Tasavallan presidentti vahvisti 20.2.2015 seuraavat lait: Laki avioliittolain muuttamisesta (KAA 3/2013 vp)….”
http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Kasvakaa aikuisiksi ja menkää eteenpäin elämässänne.

Käyttäjän MiikaN kuva
Miika Niemitalo

ja te sit luulette että homorummutus loppuis sillä että kumoatte avioliittolain... me homot...tai no puhun ainakin omastapuolestani ja vähän muidenkin...me ollaan aika sitkeää sakkia ja aikapaljolti siitä saa kiittää teitä ...te suuret moraalin..joskin aika kyseenalaisen sellaisen vartijat.... milloin ootta tuominnu meitä helvettii...millon muuten vaan hakannu muusiks...yrittäny polkea maanrakoon..tai teljenny mielisairaalaan....tai vankilaan....tai yrittäny tehdä meitä muuten näkymättömäks....mut mepä ei olla lannistuttu... me ollaan kovetettu nahkamme....te ootta tehny meistä selviytyjiä....kiitos siitä kuuluu teille !

Toimituksen poiminnat