Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

YLE luettaa Koraanin - kuka viisastuu?

  • YLE luettaa Koraanin - kuka viisastuu?

Kun pari viikkoa sitten kuulimme uutisen, että Yle alkaa lukemaan 60-osaisessa radiosarjassa Koraania suomalaisille kuulemma kulttuurisin - ei uskonnollisin - perustein, ensimmäisiä ajatuksia, joita ystävieni kanssa jaoimme oli: milloin viimeksi Yle olisi lukenut vastaavista syistä Raamatun kokonaan?

Ei voinut myöskään välttyä "periksi antamisen" mentaliteetista niin pian Charlie Hebdo-, juutalaisen kosher-kaupan ja Tanskan iskujen jälkeen. Toisin sanoen Koraanin lukeminen itsessään näyttää antavan jonkinlaisen signaalin maailmalla, jossa se myös huomattiin ja uutisoitiin. Koraani on islamin perusteos, syntynyt noin 600 vuotta kristinuskon syntymätapahtumien jälkeen samalla alueella, jossa maailman kaikki kolme merkittävää monoteististä uskontoa ovat syntyneet.

Juutalaisuuden ja kristinuskon jälkeen viimeksi ilmestyi siis islam. Jotta Koraania voisi ymmärtää, meillä pitäisi olla perustiedot kunnossa juutalaisuuden ja kristinuskon suhteen. Ja nämä perustiedot juutalaisuudesta ja kristinuskosta saadaan Raamatun ymmärtämisen kautta. Itse asiassa Koraani vilisee Raamatun henkilöitä... Aabrahamia, Moosesta, Isaa (Jeesus), Mariaa jne. Siksi olisikin ollut luonnollista Yleltä radioida ensin "perustus valmiiksi" eli kertoa Raamatusta. 

Mutta siihen kansalaiset voivat vielä vaikuttaa.

Laitoin tasan kaksi viikkoa sitten vireille adressin, jossa allekirjoittajat vaativat Koraanin luvun rinnalle myös "Raamattua kannesta kanteen". Ohjelmaformaatti on jo valmiina. Klassisen kristinuskon opetuksen tunnusmerkit täyttyvät Sanansaattajien "Raamattu kannesta kanteen"-ohjelman ja pastori, teol.lis. Jukka Norvannon opetuksessa... ja sitä kautta voidaan luoda todellinen ymmärtäminen ja suhteuttaminen kolmen suuren maailmanuskonnon välille.

Huomenna luovutan kyseisen adressin Ylen edustajille. Vielä voit vaikuttaa:

http://www.adressit.com/kun_kerran_koraani-raamattu_kannesta_kanteen_ylen_kanavalle

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Olet nyt tietenkin tasavertaisuuden vuoksi sitä mieltä, että Ylen pitää näyttää muslimien jumalanpalveluksia televisiossa yhtä paljon kuin kristittyjenkin?

Itse asiassa, mielestäsi tietenkin tasavertaisuuden vuoksi pitää myös suomenuskoisten, satanistien, wiccojen ja muidenkin uskonnollisten yhteisöjen menoja saada mediaan yhtä paljon.

Vai olisiko tässä nyt kuitenkin kyse siitä että joku muukin kuin sinun lempparisi saa hieman huomiota ja se on epistä?

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Mielestäni ihan hyvä, että luetaan. Näin jokaisella on mahdollisuus kuulla miten sekavaa ja pukkoilevaa jaarittelua koko kir- eiku tekele on. Itse ainakin pyrin kuuntelemaan kaikki jaksot.

t. Taikauskoista vapaa kasa ihmettelevää tähtipölyä.

-Rauhaa ja Rakkautta

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllähän Marxin Pääoma I olisi yleissivistyksen ja talouselämän ymmärtämiseksi paljon tärkeämpi luettava, mutta pelkäänpä, että se on keskivertokansalaiselle liian vaikeatajuinen.

Nyky-Venäjän ymmärtämiseksi olisi Dostojevskin Kirjailijan päiväkirja hyvä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hyvä että luetaan. Pieleen menee, jos ohjelmassa sitten asiantuntijat teosta tulkitsee.

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

Onkohan Ylessä muuten koskaan luettu systemaattisesti Raamattua kannesta kanteen?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

"Käsikirja Linnunradan Liftareille" vois taas tulla yleltä. Viisiosaisen trilogian teksti osoittaa nerokkaasti kuinka alkukantaisia ja typeriä olentoja oikeastaan olemmekaan ;D

Teos alkaa seuraavsti: "Linnunradan läntisen kierteishaaran hyljityllä, kartoittamattomalla laidalla on pieni merkityksetön keltainen aurinko. Sitä kiertää noin 150 miljoonan kilometrin etäisyydellä pieni ja mitätön, sinivihreä planeetta, jonka apinoista polveutuvat asukkaat ovat niin alkukantaisia että heidän mielestään digitaalikello on varsin hieno keksintö."

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Tämä kirja, jos joku, pitäisi olla pakollinen lukiossa/ammattioppilaitoksessa :D. Siitä saa oivaa ajateltavaa ja ehkä havahtumisia miten paikoin järjettömiä monet "pyhät" tekstit ovat.

-Peace and Love, and ofcourse: Don't Panic!

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

"Kun kerran Koraani..."-adressi on sitten luovutettu tänä aamuna Ylen viestintäjohtaja Mika Ojamiehen kautta toimitusjohtaja Lauri Kiviselle. Kiitokset kaikille osallistuneille.

Adressiin tuli parissa viikossa 2924 nimeä, joten "kuuntelijapalautteeksi" kohtuullisen muhkea. Toivomme tietysti, että YLE kuuntelee herkällä korvalla kansalaisia, jotka ovat myös YLE-veronmaksajia.

Käyttäjän RitvaUusitalo kuva
Ritva Uusitalo

Suomalaisilla on pian omat juuret hukassa. Kuitenkin meidän vanhempamme ja erityisesti menneet sukupolvet rakensivat maatamme arvomaailmalle, joka pohjautuu Uuden testamentin, kristinuskon arvoihin. Niinpä me saamme nyt olla vapaa maa, kotirauha, naisrauha, ihmisarvo ovat taattuja jopa lainsäädännössä. Mutta näin ei ole maissa, joissa on Islamin arvomaailma yhteiskunnassa määräävä. Eikö suomalaisten silmät avaudu! Me kunnioitamme toki jokaista ihmistä, niin muslimia kuin kristittyö, mutta on viisautta katsoa mikä hedelmä seuraa kustakin uskonnosta ja niiden arvoista. Ei ole järkevää kumarrella kaikkea ja hylätä omaa hyvää. Olisi nyt paikallaan lukea Uutta testamenttia heti Koraanin luvun jälkeen ja mainostaa sitä kuten Koraaniakin mainostettiin.

Toimituksen poiminnat