Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

Putin katosi - ja löytyi jälleen

  • Putin katosi - ja löytyi jälleen

Koko maailma on ollut viime päivinä jännittyneenä, mihin katosi Vladimir Vladimirovits Putin. Viikonloppuna uutisoitiin jo etukäteen, että hän on tavannut Kirgisian presidentti Atambajevin, mutta uutisointi oli ennenaikainen, sillä tapaaminen oli vasta eilen - maanantaina. Putin todella tuli julkisuuteen maanantaisessa tapaamisessaan, mutta mitä kaikkea tästä episodista oikein pitäisi ajatella?

Eräs ajatus tulee mieleen Leonardo di Caprion ja Tom Hanksin tähdittämästä retroelokuvasta "Ota kiinni, jos saat" (Catch me if you can, 2002). Sen eräässä kohtauksessa Caprion esittämä mestarihuijari hämää perässään liikkuvia agentteja, ohittamalla nämä agentit lauman kauniiden lentoemäntien ympäröimä. Kriittisellä hetkellä agenttien katse on kiinnittynyt johonkin aivan epäolelliseen. Tähän liittyy elokuvassa toteamus siitä, miksi baseball-seura New York Yankees pelaa keskimääräistä paremmin - "siksi, että vastustajat keskittyvät Yankeesien asuissa oleviin raitoihin". Keskittyminen kärsii.

Mihin me olimmekaan keskittyneet Venäjällä juuri ennen Putinin katoamista - aivan, Boris Nemtsovin murhaan ja niihin pidätyksiin, joita murhaan liittyen oli tehty. Venäjän oppositio opettelee elämäänsä, kun eräs sen johtajista, Boris Nemtsov, on pysyvästi poissa vallan vaiheilta. Nemtsovin hautajaiset muodostuivat massiiviseksi joukkotapahtumaksi.

Ei voi välttyä ajatukselta, halusiko Putin kokeilla, mikä on Venäjän reaktio, jos hän suorittaa katoamistempun, johon liittyy väärinajoitettuja uutisia, helikoptereiden pörräämistä Kremlin yllä? Ja kuinka tässä kävikään?


Tässä kävi samalla tavoin kuin valkoisten avustusrekkojen lähestyessä taannoin Donbassin aluetta. Arvailut rekkojen ympärillä kiinnitti maailman huomion - monet muut, ehkä oleelliset, asiat jäivät taka-alalle.

Ehkä Putin halusi myös Venäjän tunnustella ajatusta siitä, jos hän olisikin pysyvästi poissa - niinkuin Nemtsov nyt? Ainakin tällä tempauksellaan hän sai Venäjän ja koko maailman huomion kiinnittymään itseensä - ehkä pois niistä asioista, jotka juuri nyt olisi hyvä nähdä - samanaikaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat