Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

"Älä vaihda voittavaa joukkuetta!"

  • "Älä vaihda voittavaa joukkuetta!"

 

"Don't change the winning team!" - Näinhän hoetaan joukkueurheilussa, kun löydetään tiimi, joka kulkee voitosta voittoon.

Suomessa toimii Kilpailuvirasto, joka ei ota kantaa joukkueurheiluun, mutta taloudellisiin toimijoihin kylläkin. Kilpailuviraston tehtävä on turvata taloudellinen kilpailu Suomessa. Turvatessaan kilpailun Suomessa näyttäisi siltä, ettei kyseisen viraston vastuu enää ulotu siihen, miten kilpailun alaiset palvelut turvataan.

Hiljattain Kilpailuvirasto otti kantaa jälleen kilpailun vapauttamisesta apteekkialalla. Apteekkitoiminnan harjoittaminen on luvanvaraista toimintaa kun taksitoimintakin. 

Jostain syystä näissä kannanotoissa, joita säännöllisin väliajoin lausutaan, kilpailun "kaikkivoipuus" tuntuu olevan se pyhä tavoite, johon pyritään. Seurauksista ei ole niin väliä.

Ruotsissa apteekki- kuten taksiliiketoimintakin on vapautettu sillä seurauksella, että esim. Ruotsin apteekkien verkosto on harventunut maaseudulla ja lääkkeiden hinnat eivät lähteneetkään laskuun vaan nousivat. Tuttu tosiasia on myös se, miten villiä hinnoittelu on myös taksimarkkinoilla Tukholmassa.

Se, että jotakin markkina-alaa säädellään, ei tarkoita sitä, etteikö ne voisi olla hyvinkin toimivat.

Kun Suomessa ollaan voivoteltu syrjäseutujen lääkäripulaa, apteekkipalvelut ovat edelleen olleet myös maaseudulla hyvin saatavilla. Kirkko ja apteekit tuntuvat olevan niitä viimeisiä, "jotka sammuttavat valot".

Jos Suomessa todella tavoitellaan jotain hyötyä näiden perinteisten luvanvaraisten toimialojen vapauttamisella - apteekit ja taksit - eikö olisi hyödyllistä antaa esim. terveystaloustieteilijöiden laskea, mitä hyötyä on kattavilla palveluilla on - ja onko mahdollista, että kilpailutuksella mennään vain ojasta allikkoon?

Kilpailuviraston olisi lausuntojensa lisäksi lyötävä muutama fakta pöytään - jos sellaisia on.

 

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat