Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

Uudet lääkekorvaukset 2016 - miten aikuinen voi säästää?

  • Uudet lääkekorvaukset 2016 - miten aikuinen voi säästää?

Esimerkkitapauksemme on Janne.

Hän on opiskelija, 22-vuotias. Janne on myös diabeetikko, joka käyttää säännöllisesti pistettävää insuliinia. Vuoden 2016 alussa Jannen kukkaroa rokottaa ikävästi entistä enemmän Kelan korvauksiin tullut 50 euron alkuomavastuu, joka tuli 18 vuotta täyttäneille. Sen lisäksi hän maksaa uudistettua ostokertakohtaista hintaa lääkkeestään, joka viime vuonna oli 3 euroa ja tämän vuoden alusta 4,50 euroa.

Janne menee hakemaan insuliiniaan ensimmäistä kertaa kuluvana vuonna. 

Ostokerta-malli 1: 

Janne ottaa reseptitiskiltä vain pari laatikkoa esitäytettyjä Lantus- insuliinikyniä ja sv-alkuomavastuu täyttyy "heittämällä". Loppusumma on 54,50 euroa kassalla.

Ostokerta-malli 2:

Fanny-farmaseutti tarkastelee kokonaisvaltaisesti Jannen lääkkeitä. Siellä on jäljellä Kestine-allergia- lääkettä, jolle tulevana allergiakesänä varmasti on käyttöä, ihan 2 kappaletta 100 tabletin pakkausta, jotka riittävät kolmeksi kuukaudeksi. Myös kuivaan pakkaskauteen olisi lääkärin "pitkäaikaisen ihotaudin hoitoon" määräämällä reseptillä Aqualan L-perusvoidetta.

Fanny on sitä mieltä, että Jannen - samalla kun ostaa insuliininsa - kannattaisi ottaa myös nämä allergialääkkeensä sekä korvattava perusvoidepurkki. Mitähän se kassakone nyt näyttää kassalla?

Loppusumma on 54,50 euroa kassalla.

Jälkimmäisessä esimerkissämme peruskorvattavat allergialääke ja perusvoide kerryttivät alkuomavastuuta lähes kokonaan tuon 50 euron alkuomavastuun loppuosan tullessa korvattavasta insuliinista.

Edellisessä esimerkissä Janne maksoi vain insuliinista.

Nyt on vielä muistettava, että nämä korvausesimerkit eivät koske vain diabeetikkoja vaan myös kaikkia niitä apteekkiasiakkaita, joilla on lääkkeestään kokonaankorvattavuus eli he ovat maksaneet kalliista lääkkeistään viime vuonna 3 euroa ja tänä vuonna alkuomavastuun jälkeen 4,50 euroa.

Työssäni eräs apteekkiasiakas vannotti minua - käydessämme läpi hänen lääkkeittään vastaavalla tavalla - että sinun on kerrottava tästä toisille.

Niinpä olen nyt täyttänyt lupaukseni. Median kannattaisi jakaa tätä tietoa laajemminkin näinä "niukkuuden aikoina".

Petteri Pietikäinen, proviisori

Kirjoittaja on työssä "eräässä suuressa helsinkiläisessä" apteekissa


Lisätietoja:

http://www.kela.fi/ajankohtaista-yhteistyokumppanit/-/asset_publisher/WQ...

https://easiointi.kela.fi/laakekys_app/LaakekysApplication?kieli=fi

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Sen verran ehdin nähdä kommenttiasi, Hannu, että pointti on vaan se että kokonaan korvattavaa kallista lääkettä ei kannata ostaa vuoden ensimmäisen ostoksena YKSIN... vaan ympätä näitä muita sv-korvattavia lääkkeitä ainakin sen viidenkympin edestä ostokseen, niin sen kokonaan korvattavan lääkkeen hinnaksi kutistuu 4,50 euroa... jos sulla on vaikka kaksi diabeteslääkettä, niistä tulee yhteensä 9 euroa, kolmesta 13,50 jne.

Toimituksen poiminnat