Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

Suomen median uutisointi miljoonan italialaisen mielenosoituksesta

  • Suomen median uutisointi miljoonan italialaisen mielenosoituksesta

Italian parlamentissa on aloitettu keskustelu samaa sukupuolta olevien parien rekisteröimisestä. Siellä ei olla läheskään niin pitkällä kuin Irlannissa, jossa hiljan päätettiin sukupuolineutraalin avioliiton sallimisesta.

Ja kivinen tie odottaakin rekisteröityjen parisuhteiden kannattajia: noin miljoona ihmistä oli kannattamassa miehen ja naisen avioliittoa, kannattamassa lapsen oikeutta omaan isään ja omaan äitiin ja vastustamassa jo aluksimainittua lakiesitystä.

Suomessa on viime päivinä moitittu MV-lehden journalismia. Valtamedian, joihin Suuomessa katson kuuluvan esim. YLE ja Hesari, ilmeisesti pyrkii "journalistiseen virheettömyyteen": taustat tutkitaan, asiat todennetaan jne.

Siksipä ihmettelen, mihin perustuu Rooman mielenilmauksen ja yleisötapahtuman osallistujamäärän selkeä alakanttiin uutisointi: puhutaan vain "kymmenistä tuhansista osallistujista". Onko Suomessa kansalaisille erityinen tarve tietää, ettei siellä ollut niin paljon ihmisiä kuin siellä todellisuudessa oli?

Lähes samaan aikaan YLE uutisoi, ettei rekisteröity parisuhdelaki tunnu etenevän Virossa, vaikka laki siitä säädettiin edellisen "riikikogun" aikana - useita liitännäislakeja ei ole vahvistettu.

Ja itse asiassa: sama painehan on meillä Suomessakin: vastustus uutta sukupuolineutraalia avioliittolakia kohtaan on maassamme erittäin suurta, paitsi ehkä Kehä III:n sisäpuolella - siellä kuplassa.

Tätä taustaa vasten valtamedian painotukset ja erilaiset uutisointiasetelmat ja esilletuonnit ovat jo paremmin ymmärrettävissä.

Mutta "vihattu ja rakastettu" valtamediamme, olisiko nyt aika ottaa ensin se "hirsi omasta silmästä", ennenkuin syytetään "mitä vittua"-julkaisuja valehtelusta ja kehnosta journalismista? 

Se lisäisi huomattavasti kotimaisen median uskottavuutta.

Lähteitä:

http://aitoavioliitto.fi/uutiset/ulkomaat/tanaan-teemme-historiaa-italia...

http://tempsreel.nouvelobs.com/monde/20160130.OBS3700/italie-un-million-...

http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1195016180943/artikkeli/tuhansia+ihmisi...

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1454120833789

http://yle.fi/uutiset/periaatteessa_olemme_yha_naimattomia__viron_sukupu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Johtuiskohan tuo uutisointi siitä, että paikalla olleiden mukaan siellä oli ihmisiä kymmenien tuhansien verran.

Vaikka järjestäjä ilmoittaisi miljoona niin ei se varsinaisesti tee siitä vielä totta :D

Janne Suuronen

Tämä linkki piti jo eilen laittamani omaan blogiini:
http://www.ansa.it/sito/notizie/politica/2016/01/2...

Petteri Pietikäinen kirjoittaa asiaa.

Mika Kumpulainen

"Filippo Savarese vastaanotti Simone Pillonilta listat osallistujailmoittautumisista. Hän arvioi osallistujia olleen paikalla parhaillaan kaksi miljoonaa.
”Tuokin voisi olla varovainen arvaus”, sanoo Pillon. ”Googlen ihmismääriä annetusta kuvasta laskevan työkalun mukaan meitä oli 1,5-1,8 miljoonaa."

Janne Suuronen

Tuosta voi jokainen itse arvioida, onko yksistään tässä Rooman keskuskustapahtumassa kyse vain "tuhansista" osallistujista:
http://www.ansa.it/webimages/img_700/2016/1/30/c5e...

Kyseinen family day:hän järjestettiin Italiassa 80:llä eri paikkakunnalla. Ei siis pelkästään tässä Rooman "tuhansia" tapahtumassa.

Edit: Pari kuvaa muiltakin paikkakunnilta.
http://www.iitaly.org/files/imagecache/545x/files/...
http://www.iitaly.org/files/1/unionicivilimilano.jpg

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Ei nuo sateenkaariliput kuvissa vihjannut siihen, että kuvat on sieltä aiemmalta viikonlopulta ja niitten puolustajien kokoontupmisesta :D

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Lakiesitystä puoltavia mielenosoituksia järjestettiin viikko sitten vastaavasti lähes sadalla paikkakunnalla Italiassa. Menohan on kuin Ranskassa taannoin.

http://ranneliike.net/teema/italiassa-osoitettiin-...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Paljon on epäilemättä Italiassa ihmisiä, joiden mielestä parisuhteiden rekisteröinti tavalla, joka vastaa Suomen tilannetta, on vastustettava asia. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on vaatinut, että Italian on tunnustettava samaa sukupuolta olevien parisuhteet. Nykyisten lakien tuomioistuin katsoo rikkovan ihmisoikeuksia.

Arviot osallistujamäärästä vaihtelevat muutamasta kymmenestä tuhannesta järjestäjän ilmoittamaan kahteen miljoonaan. Viimeksimainittu arvio perustui "osallistuja" eli tukilistaan. Toisaalta Reutersin paikallisilta viranomaisilta saadun tiedon mukaan Circus Maximus vetää n. 350 000. Niin tai näin, mielenosoittajia oli parhaimmillaan saman verran kuin esimerkiksi Pariisin Gay Pride -marssilla, johon osallistuin toissa vuonna.

Katolinen Italia kykenee ajan kanssa, jos ei nyt, tunnustamaan samaa sukupuolta olevien parien oikeudet toisen katolisen maan, Irlannin, näytettyä jo hyvää esimerkkiä.

Janne Suuronen

"
Toisaalta Reutersin paikallisilta viranomaisilta saadun tiedon mukaan Circus Maximus vetää n. 350 000.
"
Samaa katselin itse, että oli ehkä 70% maksimikapasiteetistaan.

Tilaisuushan järjestettiin Italiassa 80:llä eri paikkakunnalla. Ei siis pelkästään Roomassa yhdellä historiallisella areenalla.

Petteri ihan oikein kyseenalaisti median uskottavuuden.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ylen aluksi uutisoimat arviot perustuivat italialaistoimittajien arvioon. Sittemmin Yle, vielä eilen eli tapahtumapäivänä, päivitti arvioita AFP:n ja Reutersin mukaisiksi. Uutisointi on siis tuolla saralla jokseenkin kohdillaan.

Risto Laine

Nämä vanhat kulttuurit ovat aika nihkeitä hyväksymään näitä nk. uudenlaisia liittoja. Siihen voi ehkä olla vastauskin, nimittäin historia. Italiallahan on vankka kokemus erilaisista suhteista antiikina ajoilta ja nk. caligulan ajoilta. En tiedän mikä tilanne Kreikassa on nykyään, mutta siellä on myös historiallista tietämystä.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Jos media käyttäisi yhdenvertaista ja tasa-arvoista uutisointiperiaatetta puhuessaan Tahdon-kansalaisaloitteesta, niin kerrottaisiin sen saaneen 84 - 167 ääntä. Semmoista "journalistin etiikkaa"...

http://video.corriere.it/dal-medico-7-figli-adotta...

Mistäpä YLE:lläkään nyt sellaisia tiedonhankkimiskanavia nykyaikana olisi, että tällaisia faktoja saisi selville… maallikot ne vaan googlailee eri maiden tiedotusvälineitä, näkee kuvia ja videoita, joissa "Gandolfini kertoo saaneensa poliisilta tiedon, että Family Dayihin osallistui sillä hetkellä 2 000 000 ihmistä"...

Toimituksen poiminnat