Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

"Lähi-Idän riisi levis" - samoin EU:n

  • "Lähi-Idän riisi levis" - samoin EU:n

"Lähi-Idän riisi levis, kassajonossa" laulaa J.Karjalainen biisissään "Voikukkia".

Lähi-Idän kriisit maailmamme on oppinut tuntemaan jo usean vuosikymmenen ajalta. Voisi kuvitella, että kestokriisipesäkkeenä tätä aluetta olisi vaikea ohittaa, mutta parina viime vuosikymmenenä EU - omissa mittasuhteissaan - ei nyt enää ole niin suuri "menestystarina" vaikka 70 rauhan vuotta suuresta yleiseurooppalaisesta sodasta sinänsä kyllä on saavutus.

Brittien pääministeri David Cameron pelasi melkoista uhkapeliä sillä EU:n Kreikka-sotkut sekä migraatio-ongelma ovat edelleen lähes käsinkosketeltavia puhumattakaan Britanniaan tulevasta EU-peräisestä maahanmuutosta. - Ja hävisi.

Seurauksena siis sitten brittien toimesta EU:n kriisi kaikkien muiden kriisien jälkeen.

Eipä siis mikään ihme, että Euroopan omat separatistiset voimat vaativat omia kansanäänestyksiään Ranskassa, Saksassa, Hollannissa, Suomessa,... - joten: "riisi levis..."

Kun Britannia EU:n suurena "maksumiehenä" vetäytyy, Brysselin johdolle tuli kiire vakuuttaa "27:n muun maan jatkavan". Onhan kyse myös EU-virkamiesten ja heidänkin rahoituksen tulevaisuudesta.

Historia toistaa itseään.

Aika tarkalleen 500 vuotta sitten Eurooppa oli yhdentynyt katolilaisen kristillisyyden vallan alle. Anekauppa rehotti - eli tulonsiirrot pohjoisesta Euroopasta eteläiseen. Rooman ökyhankkeisiin.

Tuohon ajanjaksoon tulivat Martti Luther ja muut reformaattorit, jotka julistamansa uskonpuhdistuksen kautta vakuuttivat paikalliset ruhtinaat tulonsiirtojen tarpeettomuudesta Rooman paavin rakennushankkeille. Tuolta ajalta itse asiassa onkin Euroopan etelä- ja pohjoisosien kulttuurellinen jakaantuminen.

Mikään ei ole oikeastaan muuttunut sitten 500 vuoden jälkeen: tänäänkin pumpataan pohjoisesta rahaa etelään - ja homma ei toimi. 

On hyvä, että Britannian kokoinen kansallisvaltio on huomannut kansakuntana ensimmäisenä "EU-keisarin" uudet vaatteet.

Nyt Euroopalla on mahdollisuus todelliseen disintegraatioon.

Toivotan hyvää matkaa Suomelle sinne Euroopan "kovaan periferiaan" päättämään itse omista asioistaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Ensimmäinen blogini Puheenvuorossa oli muuten samasta aiheesta:

http://petteripietikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Toimituksen poiminnat