Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

Avoin kirje maakuntien kansanedustajille

  • Avoin kirje maakuntien kansanedustajille

Hyvät maakuntien edustajat!

Apteekkikeskustelu käy vilkkaana.

Helsinkiläisellä kansanedustajakollegallanne Antero Vartialla on missio käynnissä suomalaisen apteekkilupajärjestelmän muuttamiseksi siten, että laillistettu proviisori voisi perustaa vapaasti apteekin Suomessa.

Vartia ja hänen hengenheimolaisensa ylistävät Helsingin Yliopiston Apteekkia: 

"Yliopiston apteekki tarjoaa jo mainion esimerkin siitä, miten apteekkiketju voi toimia. Se toimii 12 paikkakunnalla ja työllistää lähes tuhat ihmistä. Yhtiö on laajentunut myös ulkomaille. Mikään ei siis näytä estävän sitä, että lääkkeiden myyntiä voi menestyksekkäästi ja luotettavasti harjoittaa kuin mitä tahansa liiketoimintaa." (Libera 11.1.2016 Heikki Pursiainen)

Se, mitä ei kerrota, on että Yliopiston Apteekin liikevoitto menee Helsingin Yliopistolle - myös teidän maakunnistanne. 

Oletteko koskaan ajatelleet, että Suomessa on muitakin yliopistoja, jotka opettavat farmasiaa ja lääketiedettä. Kuopio sai oma yliopistoapteekin v. 1999, joka on sen ainoa apteekki myös tähän päivään saakka. Miksi laajentuminen on pysähtynyt tähän?
 

Olisiko nyt aika - jos todella lähdetään uudistamaan apteekkijärjestelmää - vetää rohkeasti kotiinpäin? Helsinkiläinen kansanedustaja Antero Vartia tekee sitä jo häpeilemättä oman kaupunkinsa, Helsingin, yliopiston puolesta. Onhan YA:lla Helsingin lisäksi  sivuapteekkeja sellaisilla paikkakunnilla kuin Joensuu, Jyväskylä, Kemi, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Salo. Savonlinna, Tampere ja Turku. Onhan selvää, että kun kilpailu vapautetaan, etulyöntiasemassa ovat jo suuret, toimivat yksiköt.

Yliopistollisia apteekkeja ja niiden perustamista on perusteltu aikoinaan farmasian opetuksen turvaamisella. Helsingin ja Kuopion lisäksi pysyvää farmasian opetusta on ollut Åbo Akademissa sekä aika ajoin muuntokoulutuksena pohjoisen apteekkitoiminnan turvaamiseksi myös Oulun Yliopistossa. Näille viimeksi mainituille voisi tässä apteekkien laajentumishuumassa perustaa omat yliopistoapteekit - Kuopiolle voisi perustaa omat sivuapteekit Itä-Suomen lääniin Joensuuhun, Savonlinnaan, Mikkeliin ja Lappeenrantaan - oman läänin alueelle.

Kulttuuri- ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen leikattua myös yliopistopuolelta, voisimme ajatella, että Tampere yliopistosairaalakaupunkina voisi perustaa oman yliopistoapteekin vaikkei siellä farmasiaa opetetakaan, mutta lääketieteellinen osaaminen on vahvaa.

Kysymys sinulle maakunnallinen vaikuttaja: mitä aiot tehdä sen eteen, ettei maakuntasi rahat valu pääkaupunkiseudun yliopistoa tukemaan, kun niistä voisi olla hyötyä myös omassa maakunnassasi?

Ennenkuin vastaat pohdi tätä "filosofista kysymystä".

------

"Tankki tayteen"-sarjan Juhana-poika on lähdössä maailmalle. Emmi-äiti
haluaa Sulo Vilenin antavan ruokapöydässä jonkin elämänohjeen pojalleen:

Emmi: "Sulo, eikö sinulla ole mitään sanottavaa, kun poikasi on lähdössä maailmalle?"

Sulo Juhanan suuntaan:  "Annas leipää."

Kuva: Yle, Elävä arkisto


-------

Nyt sitä leipää pitäisi jakaa maakuntien suuntaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Miten sama tehokkuus saataisiin terveyskeskuksiin? - Saatavat säästöt lienevät suurempia kuin nyt apteekkitoiminnasta tavoiteltava 100-150 milj. euroa?

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/orionin-toimitus...

Toimituksen poiminnat