Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

Myrsky delfinaariossa

  • Puu nurin 27.8.2016 Ylöjärvi-Kuru välillä
    Puu nurin 27.8.2016 Ylöjärvi-Kuru välillä
  • Puu nurin lähellä Kihniön ja Kurun rajaa Ylöjärven puolella 27.8.2016
    Puu nurin lähellä Kihniön ja Kurun rajaa Ylöjärven puolella 27.8.2016

Viime viikonlopun myrskyuutisointi oli varsin mielenkiintoinen mediatapahtuma. Varsinkin Yle Radio Suomen 27.8.2016 tasatuntien uutisoinneissa toistui Särkänniemen delfiinien kohtalo. Vaikutti siltä, että pahin myrsky riehui tuolla Tampereen delfinaariossa, vaikka samaan aikaan pohjois-Pirkanmaalla oli yli kymmentuntisia sähkökatkoja.

Toki kyseiset uutiset mainitsivat, että lähes 200 000 kotitaloutta on ilman sähköä, mutta sitten olikin aika siirtyä delfiinien pariin. Mietin tätä suomalaista kriisiviestintää: telkkarin yläpalkkiin tulee viesti Asikkalan taajamassa liikkuvasta karhusta tai koliformisista bakteereista Sallan juomavedessä. Mahtoiko tulla viestiä sähkökatkoista tai niiden laajuudesta tai miten raivaustyöt etenevät, en tiedä, kun sähköt olivat poikki - auton radiosta kuulin (nettiradiokaan kännykästä ei kuulunut), että delfiinien kohtalo oli tärkein - fiksuja eläimiähän ne ovatkin mutta suomalaisia vedettiinkin sitten urakalla alta lipan.

Sähkökatkoista kärsiville suomalaisille tarjotaan siis delfiiniviestintää.

Autolla liikkuessani halki Pirkanmaan myrskyalueen kävi mielessä, olisiko tilausta jonkinlaiselle geokätkentä-kriisiviestinnälle vaikkapa Facebookin tyyliin. 

Viranomaiselle 112:een ei liikkeellä olevien kansalaisten tarvitse soittaa (sehän on muutenkin niin kuormitettu linja tuolloin): otetaan kännykkäkameralla - vaikkapa sähkölinjoille kaatuneesta puusta - kuva, joka jaetaan sijaintitietoineen tässä yleisessä sovelluksessa, jota viranomaiset (ja tietämättömät kansalaiset) voivat seurata, lähettää ko. paikkaan apua - ja, jos mahdollista, vielä viestittäisivät, että ko. alue on operoitu valmiiksi. Nykytekniikan aikanahan tämän pitäisi olla "piece of cake".

 Mutta sitä odotellessa ympäristötietoinen media selvittänee meille delfiinien kohtaloa rutiköyhässä Kreikassa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ainoat uutislähteet Suomessa, joissa on sisältönä muutakin kuin näennäisuutisia ovat tällä hetkellä erilaiset blogialustat kuten US sekä MV-lehti. Näistäkin MV-lehti on ollut hieman hiipumaan päin syystä tai toisesta. Uutisistahan ei ole pulaa, mutta niiden kirjoittajista sitäkin enemmän.

Toimituksen poiminnat