Markkinaliberaalien suuri puhallus

1970-luvun vasemmistolainen eduskunta sääti meille 1973 kansanterveyslain, joka lakkautti toimivan kunnanlääkärijärjestelmän (lue: ainakin yksi kokenut lääkäri kunnassa) Tuolloin apteekkeja yritettiin kovasti myös sosialisoida (muttei tuolloinkaan – onneksi – "toimivaa korjattu").

Seuraus: Sote-soppa, josta Anterokaan ei ota selvää; toimiva apteekki, joka kelpaisi vientituotteeksi peruskoulun ohella.

Kun kukaan (kansanedustaja) ei ymmärrä, miten sote:n miljardit voisi saada toimivaksi kokonaisuudeksi, on houkuttelevaa yrittää repiä joitakin satoja miljoonia euroja täysin toimivasta apteekkilaitoksesta. Ruotsin apteekkiuudistus lähti liikkeelle valtion omistamasta apteekkilaitoksesta. Suomessa – yksityisomisteisissa apteekeissa – samaan aikaan lääkkeiden hintoja laskettiin geneerisellä substituutiolla ja viitehintajärjestelmällä.

Jokainen voi verrata, mitä lääkkeet maksavat nyt Suomessa, jossa lääkkeiden hintoja säädellään lääketaksalla – ja mitä USA:ssa – vapaan markkinatalouden kehdossa – jossa hintoja ei säädellä. Jos apteekkilaitosta nyt yritettäisiin liberalisoida antamalla kenen tahansa laillistetun proviisorin perustaa oma apteekki, olisi rehellistä kertoa määrältään enentyvien, mutta todennäköisesti liikevaihdoltaan pienempien apteekkien kyvystä maksaa apteekkiveroa.

Voi olla, että satojen miljoonien säästöt muuttuvatkin satojen miljoonien tappioiksi valtiolle.

Montako "kruununjalokiveä" valtio on jo tähän mennessä hukannut vapaan kilpailun nimessä?

petteripietikainen
Kristillisdemokraatit Pielavesi

Apteekki - kristinusko - perhepolitiikka - raksaduunari - Sipoo - Kihniö -terveydenhuolto - Vuosaari - Pielavesi - Tervo - Karttula - Keitele - Viitasaari-Kuopio
Motto: "Anything worth doing - is worth doing poorly." (G.K. Chesterton) Moton selitys: Jos on jotain tekemisen arvoista, se kannattaa tehdä - vaikka sitten vähän huonomminkin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu