Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

Farmakogenetiikan kehitys mullistaa apteekkien lääkeneuvonnan tulevaisuudessa?

  • Farmakogenetiikan kehitys mullistaa apteekkien lääkeneuvonnan tulevaisuudessa?

Ihmisen geenikartan määrittelyn kehittyminen viime vuosikymmeninä on tuonut laajoja mahdollisuuksia potilaiden "täsmälääkityksen" suhteen. Täsmälääkityksellä tarkoitan sitä, että jokaisen ihmisen perimän vaikutus suhteessa lääkkeen tehoon ja turvallisuuteen voidaan jatkossa ottaa huomioon entistä paremmin.

Ylen Aamu-tv:ssa vieraillut farmakogenetiikan professori Mikko Niemi käsitteli tv-haastattelussa kodeiini-nimistä lääkeainetta. Jos aivan tarkkaan muistan, hän sanoi, ettei 2%:lle potilaista lääkkeellä ole kipua lievittävää vaikutusta. Toisaalta 8%:lle vaikutus on - myös geneettisistä syistä - liiankin voimakas, joten tällaisissa tapauksissa lääkäreiden olisi hyvä ottaa huomioon yliannostuksen vaara - ja sovittaa annos potilaan yksilöllisen metabolian mukaan eli huomioida, miten potilaan keho yksilöllisesti käsittelee lääkettä.

Ohjelmassa arvioitiin, että seuraavien 10 vuoden kuluessa voidaan siirtyä potilaille yksilöllisesti räätälöidyn täsmälääkityksen suuntaan jolloin todella huomioidaan potilaan yksilöllinen tapa hyötyä - olla hyötymättä tai olla ehdottomasti käyttämättä - tiettyä lääkettä.

Tällainen tuleva kehitys lisää potilaan, lääkärin ja apteekin vastuuta tehokkaan, tarkoituksenmukaisen ja turvallisen lääkehoidon toteuttamisesta. Potilaan sikäli, että hänen on hyvä olla tietoinen geneettisestä taustastaan lääkehoitoa toteutettaessa. Jos hänen sukulaisillaan on ollut ongelmia lääkkeiden tai rokotteiden kanssa, geneettisten taustojen selvittely saattaa olla erityisen perusteltua lääkitysvahinkojen välttämiseksi.

Apteekkien ja lääkäreiden yhteistyö terveydenhuollon toimijoina, asiantuntijaorganisaatioina ja lääkeneuvontaa antavina tahoina vaatii entistä enemmän yhteistä näkemystä, jotta potilaan geneettinen todellisuus tulisi huomioitua - olipa kysymys sitten resepti- tai itsehoitoon käytettävästä lääkkeestä.

Tässä tulevaisuuden herkässä tilanteessa näen erittäin vaarallisena kehityksenä apteekkialan vapauttamisen vastavalmistuneille proviisoreille (joille suosittelen "korkoa kasvamisen" lääkealan moninaisissa tehtävissä ensin) tahi kaupan alan kassoille "kassatiski-diagnosointiin".

Suutari pysyköön lestissään. - Lääkekustannusten säästöt saadaan sieltä, mistä ne oikeasti saadaan - eikä organisaatiokikkailulla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ukkini kertoi että ennen sotia kotipitäjässäni oli nuori lääkäri ja vanha kokenut apteekkari. Potilaat luottivat enemmän apteekkariin, kävivät häneltä hakemassa lääkettä vaivoihinsa.

Ensimmäisen kerran elämässäni koko viime vuoden minussa oli oikeita tauteja, sydän, keuhkot, munuaiset. Kävin monissa tutkimuksissa. Nyt minulla on keittiön pöydällä laatikollinen lääkkeitä. Viikottain täyttäessäni dosettia pitää joka kerta miettiä, mitähän lääkkeitä ottaisin tällä viikolla. Terveyskeskukset ovat jo toimintakyvyttömiä, ei sieltä saa enää apua. Mutta apteekit ovat pelastus. Dosettia täyttäessäni voin pistäytyä apteekissa, ystävällinen farmaseutti tietää lääkkeistä enemmän kun lääkäri, hänellä on aikaa neuvoa ja etsiä tietoa eikä se edes maksa mitään.

Apteekkilaitos on meidän raihnaisten pelastus. Toivottavasti sitä ei luovutetaa globaaleille saalistajille!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vanhat lääkkeet kannattaa säilyttää. Niistä voi olla hyötyä myöhemmin. Naapurin mummojen ja ukkojen kanssa kannattaa näistä keskustella ja vaihdella lääkkeitä.

Mistä johtuu että ns. valelääkärit ovat menestyneet jopa paremmin kuin oikeat lääkärit? Ehkä se johtuu siitä että heillä on paremmat valmiudet tekniseen ajatteluun? Uuden potilaan kohdalla ensimmäisenä tulee mieleen tutkia entiset lääkkeet. Omakannasta näkee poikkeavat veriarvot, niistä voi päätellä minkä tyyppisiä lääkkeitä pitäisi käyttää. Esim. vanhoja sydänlääkkeitä voi käyttää mm. verenpaineen alentamiseen. Koska omasta hengestä on kysymys, itse on varovaisempi kuin lääkäri.

Nykyinen yhteiskunta ajaa potilaat noudattamaan esi-isien viisauksia.
Pitäisikö minun ryhtyä rehelliseksi valelääkäriksi?

Toimituksen poiminnat