Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

Sote-diktaattori ja/tai -kapellimestari?

  • Sote-diktaattori ja/tai -kapellimestari?

Kuntavaaleihin valmistautuva Mauri Pekkarinen sanoi varsin osuvasti hiljan Facebook-päivityksessään vallasta: 

"Vallan pitää olla kasvotettu. Kansalaisten pitää tietää ketkä ovat vastuussa mistäkin."

Sosiaali- ja terveysuudistuksessa on puhuttu varsin paljon valinnanvapaudesta - siis potilaan - mutta vähemmän vastuuvapaudesta. - Kuka vapautuu vastuusta, kun kaikki menee pieleen?

Espoon metron valmistumisessa kokonaisuuden johtaminen ontui pahasti - tunnetuin seurauksin. Olisiko soten toteuttamisessa vielä jotain opittavaa menneisyyden pieleen menneistä projekteista? Olkiluoto III?

Voiko sote-alueet jättää alkuvaiheissaan markkinoiden armoille vai annettaisiinko sote-alueen johtaminen "sote-diktaattorille", jolla on vastuu soten eri toimijoiden edesottamuksista? Yksityiset ja julkiset toimijat ovat vastuullisia, ehkä vuokralaisia, tälle johtajalle. - Tai hän - kasvotettu johtaja - toimisi sote-kapellimestarina, joka harmonisoi eri toimijoiden tuottamat palvelut. 

Jos sote-tuumaustauko pidetään, hyvä olisi miettiä näitä hallinto- ja vastuusuhteita. Ja miksi rysäyttää koko sote kerralla voimaan valtakunnassa, kun erilaisilla sote-alueilla voitaisiin tehdä alueellisia kokeiluja kuten nyt kokeillaan pienessä mittakaavassa perustulon vaikutuksia.

Kun parikymmentä vuotta on sotesta jauhettu, mikäs kiire näitä erilaisia vastuu- ja kustannusvaikutuksia on jättää huomioimatta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Tämän perjantaiaamun Aamu-tv:ssa puhuttiin suomalaisten elintarvikkeiden viennistä. Suomalainen ruoka on erinomainen vientituote puhtaudellaan ja terveysvaikutuksillaan.

Ongelma on vain väylät. Miten organisoida toimiva ketju, joka vie tehokkaasti ulkomaille. Suomessa pitää panostaa asioiden organisointiin.

Toimituksen poiminnat