Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

Apteekkimiljoonien sietämätön keveys

  • Apteekkimiljoonien sietämätön keveys

Hallituksen puoliväliriihen päätökset "kehittää" (hyvää on enää vaikeaa kehittää) suomalaista apteekkijärjestelmää varsin maltillisesti, on saanut jotkut tahot kommentoimaan varsin myrkyllisesti pitäen tätä kehitystä epäonnistuneena. Apteekkeja kun pitäisi saada lähes joka kadunkulmaan "hetimulletännekaikkinyt"-periaatteella.

Silmiinpistävää on, ettei kyseisessä keskustelussa kovinkaan usein ole ollut esillä potilasjärjestöt tai monisairaat apteekin "suurkuluttajat". Varsin hyvinvoivilta näyttävät kansanedustajat ja toimittajat ovat yllättäen kiinnostuneet niistä miljoonista, joita kuluttajat kuulemma lapioivat kukkaroistaan lääkekustannusten kattamiseksi.

Ovatko he todella kiinnostuneet näistä ihmisistä - vai heidän rahoistaan? Ja jos heitä kiinnostaa vain raha, olisiko silloin luonnollista, että bisneksen laajentaminen on heidän puheenvuorojensa fokus - ei se, miten kansanterveyttä voitaisiin edistää - ja sitä kautta myös tarvetta vähentää lääkkeiden käyttöä?

Samaa keskustelua tosin käydään alkoholinkin suhteen: alkoholibisnes pitäisi laajentaa maitokauppoihin - on sivuseikka, miten se vaikuttaisi kansanterveyteemme.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätyi jo varsin selväsanaiseen lopputulemaan apteekkisääntelyn purkamisen vaikutuksista lääkkeiden hintoihin:

"Apteekkijärjestelmän sääntelyn purkamisen vaikutusta lääkkeiden hintoja alentavasti ei voida osoittaa julkaistun tutkimustiedon perusteella."

Suomalaisia apteekkeja johtavat ja pyörittävät lääkealan asiantuntijat eli farmasistit, joiden fokus apteekkitoiminnassa on turvallinen, tehokas, taloudellinen ja tarkoituksenmukainen lääkehuolto.

Apteekin asiakas voi helposti valita apteekin hyllyltä lääkkeen ja mennä kassalle, mutta hänellä ei välttämättä ole enää kompetenssia tietää, miten kyseinen lääke vaikuttaa toisten hänen käyttämiensä lääkkeiden kanssa tai miten hänen elimistönsä geneettiset tekijät tulevat vaikuttamaan hänen valitsemansa lääkkeen tehokkuuteen.

Suomalainen apteekki on menestystarina, joka lukuisten potilaskohtaamisten kautta kykenee hieman helpottamaan niitä ongelmia, joista sote-puoli tällä hetkellä kärsii. Mutta potilas-lääkäri-suhdetta ei apteekissa pystytä korvaamaan - soisin siis kansanedustajien ja muiden vaikuttajien keskittyvän sote-uudistuksen saamiseen kunnialla maaliin. Suomalaisten suuresta luottamuksesta apteekkeja kohtaan saa lukea aina silloin tällöin tehdyistä tutkimuksista. Apteekkien menestystarinaa voisi - peruskoulujen ohella - vallan hyvin viedä maailmalle: "turvallinen, tehokas, taloudellinen ja tarkoituksenmukainen...".

Suutarit siis pysyköön lestissään.

LIITTEET:

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005186746.html

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005185266.html

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005183865.html

http://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000005184576.html

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän AnttiLatvala kuva
Antti Latvala

Apteekkarit lapioivat rahaa monopolinsa kautta. Tämä raha on paljolti yhteiskunnan maksamaa tukea. Tätä ei voi kukaan kieltää.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Jos kunnanlääkäreitä ei olisi "sosialisoitu" 1970-luvulla, meillä olisi todennäköisesti toimivat terveyskeskukset tänäkin päivänä, jotka maksaisivat veronsa Suomeen. Tuo "monopoli" on suhteellinen käsite, kun jokainen apteekkari on itsenäinen henkilöyritys... ja jos toimintaa laajennetaan, itsenäisiä henkilöyrityksiä tulee vain lisää.

Pitää tarkastella myös kokonaishyötyä: jos esim. yhdelle asiakkaalle menee bruttohinnaltaan 5000 euron lääkettä ja rinnakkain on kaksi apteekkia... kummankaan ei kannata pitää lääkettä varastossaan (varsinkin jos lääkkeen "Käyt.viim." on huono), koska ei voi tietää kummasta liikkeestä ko. lääke noudetaan - joten mitä hyötyä siitä on, että joka kadun kulmassa on apteekki - kun seuraavana päivänä joudut hakemaan joka tapauksessa tuon lääkkeen. Buranaa taas ei saakaan ostaa kuin leipää.

Apteekeista sentään saa vastinetta rahoillensa (jos diagnoosit kohdallaan), miten lie aina terveysasemilla? Ja molemmissa paljon "yhteiskunnan antamaa tukea".

Juuso Hämäläinen

Antin kanssa samaa mieltä. Tai faktahan tämä on eikä mielipide.

Apteekkien henkilökunnan osaamista ei kukaan kiistä. Apteekkien korkea laatu ei kuitenkaan vaadi niiden yksityisomistusta. Apteekkareiden lihottaminen lääkekaupalla, verovaroilla ja lupien määrän rajoittamisella on täysin vastoin kansalaisten etuja. Ei ole mitään mieltä siinä, että apteekkari tienaa usein enemmän kuin koko muu henkilökuntansa yhteensä.

Apteekit ovat jakelupisteitä valmiille tuotteille. Apteekeissa ei innovoida ja kehitetä uusia tuotteita eikä oteta liiketoimintariskejä. Yrittäjyys ei tuo mitään lisäarvoa toiminnalle, ainoastaan apteekkarin tilille. Apteekki tulee aivan yhtä hyvin hoidettua valtion omistuksessa proviisorin toimiessa päällikkönä.

Mielestäni fiksuinta olisi valtion omistaa liikeketjuna sekä apteekit että Alkot. Nämä voisivat toimia samoissa tiloissa ja niiden kassat ja varastot voisivat olla samat. Säästyisi kuluja ja olisi helpompi lisätä sekä lääkkeiden että viinasten myyntipaikkoja.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

"Apteekkari tienaa usein enemmän kuin koko muu henkilökuntansa yhteensä."

Pienimmissä apteekeissa varmasti näin, sillä siellä apteekkari saattaa olla firman ainoa työntekijä. Muutoin väite aikamoinen yleistys, sillä apteekkeja on varsin erikokoisia eri puolilla maata. Apteekkityö on samalla tavalla vastuullista työtä kuten muunkin terveydenhuollon. Esim. "Liikkujan apteekki"-konsepti kannustaa myös ei-lääkkeelliseen terveyden edistämiseen.

Eikä apteekkitoimintakaan vailla riskejä ole, sillä eihän tästä kauankaan ole kuin Suomen vanhin apteekki Turussa ja Helsingin vanhin apteekki menivät konkurssiin.

Ruotsissa yksityistäminen taas lähti valtion omistaman apteekkijärjestelmän purkamisesta, jonka seurauksena esim. kioskeille ja huoltoasemille laajennettu itsehoitolääkkeiden myynti aiheutti parasetamolimyrkysten kasvupiikin. Tämän seurauksena ko. valmisteet vedettiin jälleen apteekkimyyntiin.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

Jos aikuinen ihminen on niin tyhmä, ettei osaa parasetamolin oikeaa annostusta lukea niin saa puolestani rikkoa maksansa.

Ruotsin ongelmilla ei mitään opetettavaa meille. Edelleenkään et kyennyt kertomaan mikä etu kuluttajalle on satoja tonneja vuodessa lääkejakelulla tienaavasta apteekkarista. Siis korostan sanaa jakelu.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #11

Aikuisen pitäisi myös ymmärtää, ettei Marevan-lääkkeen aikana saa ottaa Buranaa, Aspirinia jne.

Apteekkityöhän EI ole pelkkää lääkejakelua, vaan välillä otetaan yhteyttä terveysasemille ja lääkäreihin lääkitysristiriitaisuuksien, ohje-epäselvyyksien, yhteisvaikutusten jne. selvittämiseksi. Tokihan se ei näy sinne odotustilaan.

Ehkäpä samalla logiikalla poistamme puomit maan- ja rautateiden vartioiduilta tasoristeyksiltä - niissähän ei koskaan tapahdu onnettomuuksia?

Apteekkari maksaa omasta pussistaan apteekin investoinnit, henkilökunnan koulutuksen,...

Ruotsista meillä on paljon opittavaa: mm. se, mitä tapahtuu täysin valtio-omisteisen apteekkijärjestelmän muuttamisessa lääkemyynniksi jopa kioskeihin ja huoltoasemille... eli vedetään markkinatalouteen ihan toiseen äärimmäisyyteen - ja sitten kun aika monen "maksa sanoo poks" ja saadaan kalliita yhteiskunnan kustannettavia potilaita erikoissairaanhoitoon, tuleekin korjausliike siihen, ettei ihan joka kioskilla voida lääkkeitä myydä.

Lääkemyynti pitää siis olla alan asiantuntijoiden hallinnassa. Työmies on palkkansa ansainnut.

Fiksut aikuiset voisivat keskittyä siihen, miten saataisiin miljardisäästöjä löytämällä toimiva sote-ratkaisu Suomelle. Väitän, että jos kunnanlääkäreitä ei olisi "sosialisoitu" 1970-luvulla kuntien haltuun, meillä olisi toimivan apteekin lisäksi myös toimiva sote, josta ehkä moitittaisiin "riistäjä lääkäreiden" korkeista palkkioista... mutta sentään toimisi sekin niinkuin apteekki.

Terveysaseman - (niinkuin apteekissa ei ole) - lääketieteellisen ja hallinnollisen johdon ei pitäisi toiminnan kehittämisen vuoksi olla kovin kaukana toisistaan.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Tein syksyllä pienen hintavertailun hämmästellessäni espanjalaisten apteekkien runsautta ja hintojen halpuutta. Samalla tarkistin netistä farmaseuttien palkat, jotka eivät poikenneet millään merkitsevällä tavalla Suomen ja Espanjan välillä.

Panacod 20 tabl (Suomi) 14.35€
Analgiplus 20 tabl (Espanja) 2,35€
Citodon 20 tabl (Ruotsi) 6,10€

Voltaren 60g (Suomi) 18,60€
Voltaren 60g (Espanja) 6,95€
Voltaren 60g (Ruotsi) 14,0€

Rosazol 25g (Suomi) 19.45€
Rozex 30g (Espanja) 5.37€
Rozex 30g (Ruotsi) 24.65€

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eipä ole ihme, että suomalaisen tavallisen kuluttajan palkat eivät riitä juuri mihinkään. Viron apteekkien hinnat taitavat olla lähimpänä tuota Espanjan hintatasoa? Tavallista onkin, että Virosta lähdetään apteekin kautta kotimatkalle.

Kaikki säilyy taas meillä lähes ennallaan ja uudistukset kuihtuivat vain minimaalisiin tekoihin, jotka eivät juuri taida hintatasoamme laskea.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Jos Viron lääkkeestä tulee "lääkevahinko", mahtaako Viron lääkevahinkovakuutus turvata saman minkä Suomen vastaava turvaa...?

https://www.laakevahinko.fi/suomeksi/

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Täältä voisi tehdä ajantasaisemman vertailun:

https://easiointi.kela.fi/laakekys_app/LaakekysApp...

Mistä muuten löysit tuon pakkauskoon Voltaren 60g, kun sellaista pakkauskokoa ei Suomessa ole:

VOLTAREN
reseptilääke 411868
poistumassa 25 mg enterotabletti 100 fol
läpipainopakkaus NOVARTIS 14,28 diklofenaakki ei ei ole
VOLTAREN
reseptilääke 003988 50 mg enterotabletti 100 fol
läpipainopakkaus NOVARTIS 20,06 diklofenaakki perus ►
VOLTAREN
reseptilääke 139063 50 mg enterotabletti 30 fol
läpipainopakkaus NOVARTIS 6,56 diklofenaakki perus ►
VOLTAREN
reseptilääke 525030 25 mg/ml injektio/infuusioneste, liuos 5 x 3 ml
ampulli NOVARTIS 7,76 diklofenaakki ei ei ole
VOLTAREN
reseptilääke 118315 100 mg peräpuikko 5 kpl NOVARTIS 4,29 diklofenaakki ei ei ole
VOLTAREN EMULGEL
itsehoitolääke 082051 11,6 mg/g geeli 100 g
tuubi/putkilo GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE 19,73 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN EMULGEL
itsehoitolääke 119178 11,6 mg/g geeli 100 g
tuubi/putkilo ORIFARM 11,40 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN EMULGEL
itsehoitolääke 123407 11,6 mg/g geeli 100 g
tuubi/putkilo PARANOVA 11,96 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN EMULGEL
itsehoitolääke 003419 11,6 mg/g geeli 30 g
tuubi/putkilo GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE 9,65 diklofenaakki ei ei ole
VOLTAREN EMULGEL
itsehoitolääke 162009 11,6 mg/g geeli 40 g
tuubi/putkilo PARANOVA 7,98 diklofenaakki ei ei ole
VOLTAREN EMULGEL
itsehoitolääke 061912 11,6 mg/g geeli 50 g
tuubi/putkilo ORIFARM 8,40 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN EMULGEL
itsehoitolääke 123396 11,6 mg/g geeli 50 g
tuubi/putkilo PARANOVA 8,40 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN EMULGEL
itsehoitolääke 177295 11,6 mg/g geeli 50 g
tuubi/putkilo GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE 14,10 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN FORTE
itsehoitolääke 482872 23,2 mg/g geeli 100 g
tuubi/putkilo ORIFARM 20,97 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN FORTE
itsehoitolääke 519994 23,2 mg/g geeli 100 g
tuubi/putkilo GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE 23,55 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN FORTE
itsehoitolääke 547475 23,2 mg/g geeli 120 g
tuubi/putkilo GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE 27,60 diklofenaakki ei ei ole
VOLTAREN FORTE
reseptilääke 070846 23,2 mg/g geeli 150 g
tuubi/putkilo ORIFARM 21,96 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN FORTE
reseptilääke 446100
poistumassa 23,2 mg/g geeli 150 g
tuubi/putkilo GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE 24,15 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN FORTE
reseptilääke 112973 23,2 mg/g geeli 180 g
tuubi/putkilo GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE 28,33 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN FORTE
reseptilääke 501198 23,2 mg/g geeli 180 g
tuubi/putkilo ORIFARM 28,33 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN FORTE
itsehoitolääke 468063 23,2 mg/g geeli 50 g
tuubi/putkilo ORIFARM 14,86 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN FORTE
itsehoitolääke 502546 23,2 mg/g geeli 50 g
tuubi/putkilo GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE 16,90 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN OPHTHA
reseptilääke 120538 1 mg/ml silmätipat, liuos 5 ml
pullo LABORATOIRES THEA 9,78 diklofenaakki ei ei ole
VOLTAREN OPHTHA
reseptilääke 163172 1 mg/ml silmätipat, liuos, kerta-annospakkaus 40 x 0,3 ml
kerta-annossäiliö LABORATOIRES THEA 26,93 diklofenaakki ei ei ole
VOLTAREN RAPID
reseptilääke 489567
poistumassa 25 mg tabletti, päällystetty 30 fol
läpipainopakkaus NOVARTIS 4,47 diklofenaakki ei ei ole
VOLTAREN RAPID
reseptilääke 489591
poistumassa 50 mg tabletti, päällystetty 10 fol
läpipainopakkaus NOVARTIS 2,76 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN RAPID
reseptilääke 573790 50 mg tabletti, päällystetty 100 fol
läpipainopakkaus NOVARTIS 11,67 diklofenaakki ei ►
VOLTAREN RAPID
reseptilääke 489609 50 mg tabletti, päällystetty 30 fol
läpipainopakkaus NOVARTIS 4,46 diklofenaakki perus ►
VOLTAREN RETARD
reseptilääke 095216 100 mg depottabletti 100 fol
läpipainopakkaus NOVARTIS 38,89 diklofenaakki perus ei ole
VOLTAREN RETARD
reseptilääke 113043 100 mg depottabletti 30 fol
läpipainopakkaus NOVARTIS 13,97 diklofenaakki perus ei ole
VOLTAREN RETARD
reseptilääke 101972 75 mg depottabletti 100 fol
läpipainopakkaus NOVARTIS 32,55 diklofenaakki perus ei ole
VOLTAREN RETARD
reseptilääke 101857 75 mg depottabletti 30 fol
läpipainopakkaus NOVARTIS 11,65 diklofenaakki perus ei ole

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Tuo litaniako riittää selitykseksi ilmiselvistä hintaeroista noiden kolmen maan välillä?

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #9

Tuosta litaniasta ei löydy Voltaren 60g suomalaisessa lääkemyynnissä (sellaista ei ole), joten avaatko hieman, miten sait laskettua suomalaisen hinnan Voltaren 60g-tuotteelle?

Toki Espanjan hintoihin vaikuttaa vajaa 47 miljoonaa kuluttajaa Suomen 5,5 miljoonaan verrattuna: suomen- ja ruotsinkieliset pakkausselosteet jne.

Käyttäjän TeemuKivijrvi kuva
Teemu Kivijärvi

Suomessa Panacod 20 tablettia maksaa kelakorvattuna 4,48 € (6,78€ - kelakorvaus 2,30 €). Eli olet hämmästellyt vääriä hintoja.

Rosazol lähtöhinta Suomessa on 10,80 € ja kelakorvauksen jälkeen 7,91 €.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Totta. Käsikaupan (OTC) hinnat ovat yleensä reseptipuolen vastaavia kalliimpia.

Toimituksen poiminnat