Apteekkimiljoonien sietämätön keveys

Hallituksen puoliväliriihen päätökset "kehittää" (hyvää on enää vaikeaa kehittää) suomalaista apteekkijärjestelmää varsin maltillisesti, on saanut jotkut tahot kommentoimaan varsin myrkyllisesti pitäen tätä kehitystä epäonnistuneena. Apteekkeja kun pitäisi saada lähes joka kadunkulmaan "hetimulletännekaikkinyt"-periaatteella.

Silmiinpistävää on, ettei kyseisessä keskustelussa kovinkaan usein ole ollut esillä potilasjärjestöt tai monisairaat apteekin "suurkuluttajat". Varsin hyvinvoivilta näyttävät kansanedustajat ja toimittajat ovat yllättäen kiinnostuneet niistä miljoonista, joita kuluttajat kuulemma lapioivat kukkaroistaan lääkekustannusten kattamiseksi.

Ovatko he todella kiinnostuneet näistä ihmisistä – vai heidän rahoistaan? Ja jos heitä kiinnostaa vain raha, olisiko silloin luonnollista, että bisneksen laajentaminen on heidän puheenvuorojensa fokus – ei se, miten kansanterveyttä voitaisiin edistää – ja sitä kautta myös tarvetta vähentää lääkkeiden käyttöä?

Samaa keskustelua tosin käydään alkoholinkin suhteen: alkoholibisnes pitäisi laajentaa maitokauppoihin – on sivuseikka, miten se vaikuttaisi kansanterveyteemme.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätyi jo varsin selväsanaiseen lopputulemaan apteekkisääntelyn purkamisen vaikutuksista lääkkeiden hintoihin:

"Apteekkijärjestelmän sääntelyn purkamisen vaikutusta lääkkeiden hintoja alentavasti ei voida osoittaa julkaistun tutkimustiedon perusteella."

Suomalaisia apteekkeja johtavat ja pyörittävät lääkealan asiantuntijat eli farmasistit, joiden fokus apteekkitoiminnassa on turvallinen, tehokas, taloudellinen ja tarkoituksenmukainen lääkehuolto.

Apteekin asiakas voi helposti valita apteekin hyllyltä lääkkeen ja mennä kassalle, mutta hänellä ei välttämättä ole enää kompetenssia tietää, miten kyseinen lääke vaikuttaa toisten hänen käyttämiensä lääkkeiden kanssa tai miten hänen elimistönsä geneettiset tekijät tulevat vaikuttamaan hänen valitsemansa lääkkeen tehokkuuteen.

Suomalainen apteekki on menestystarina, joka lukuisten potilaskohtaamisten kautta kykenee hieman helpottamaan niitä ongelmia, joista sote-puoli tällä hetkellä kärsii. Mutta potilas-lääkäri-suhdetta ei apteekissa pystytä korvaamaan – soisin siis kansanedustajien ja muiden vaikuttajien keskittyvän sote-uudistuksen saamiseen kunnialla maaliin. Suomalaisten suuresta luottamuksesta apteekkeja kohtaan saa lukea aina silloin tällöin tehdyistä tutkimuksista. Apteekkien menestystarinaa voisi – peruskoulujen ohella – vallan hyvin viedä maailmalle: "turvallinen, tehokas, taloudellinen ja tarkoituksenmukainen…".

Suutarit siis pysyköön lestissään.

LIITTEET:

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005186746.html

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005185266.html

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005183865.html

http://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000005184576.html

 

 

 

 

 

 

 

 

petteripietikainen
Kristillisdemokraatit Pielavesi

Apteekki - kristinusko - perhepolitiikka - raksaduunari - Sipoo - Kihniö -terveydenhuolto - Vuosaari - Pielavesi - Tervo - Karttula - Keitele - Viitasaari-Kuopio
Motto: "Anything worth doing - is worth doing poorly." (G.K. Chesterton) Moton selitys: Jos on jotain tekemisen arvoista, se kannattaa tehdä - vaikka sitten vähän huonomminkin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu