Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

Mauno Koivisto haudataan Helatorstaina?

  • Mauno Koivisto haudataan Helatorstaina?

Uutiset kuluneena päivänä kertovat, että Valtioneuvosto esittäisi presidentti Mauno Koiviston hautaamista tulevana Helatorstaina 25.5.2017. Välittömästi mieleeni palautui lainsäätämisepisodi kolmen vuosikymmenen takaa 1980-luvun lopulta: kirkko halusi palauttaa takaisin arkipyhät - Loppiaisen ja Helatorstain - omille paikoilleen. 

Varsinkin jälkimmäinen - Helatorstai - siirtyisi lauantaista "Kristuksen taivaaseenastumisen päivästä" takaisin edeltävään torstaihin.  Jonkinlainen vääntö tästä arkipyhien palauttamisesta käytiin silloisen hallituksen, presidentin, työmarkkinajärjestöjen ja kirkon välillä. Lopulta Manu hyväksyi esityksen, mutta olikohan niin, että kesti viisi vuotta - v. 1992 - ennenkuin arkipyhät olivat omilla paikoillaan. Loppiainen toki voi vaihdella, mutta ilmaantua myös arkipäivälle.

Kohtalon suurta johdatusta, että Manu nyt itse mahdollisesti haudattaisiin Helatorstai-arkipyhänä.

 

 

Kuva: Mauno Koivisto 1923-2017 (Wikipedia)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kyse kait oli siitä, ettei eduskunta saanut asiasta päätöstä aikaiseksi, niin Koivisto silloisilla valtaoikeuksilla siirsi asian mahdollisimman pitkälle. Koivisto oli siis kärsimätön siitä, etteivät parlamentaarikot pystyneet toimimaan - kaivattiin Kekkosta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kekkonen oli aikanaan 1973 siirtänyt helatorstain viikonvaihteeseen ja Koivisto siirsi sen vieton nykyiselle paikalleen alkavaksi vuodesta 1992.

Sekä hallitus että eduskunta olivat jättäneet lakiesityksestä pois alkamisvuoden, jonka oletettiin olevan 1987. Koivisto siirsi oletettua alkamisaikaa viidellä vuodella , koska pelkäsi työmarkkinajärjestöjen reaktioita uuden arkipyhän vuoksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Arvo Salon runoelman Vallan miehet (1986) luvussa Kuningaskunta, osassa Vallansiirto on runo 883 nimeltä Ehdotus:

Koivisto
- Minä istun tässä yhä
vaikka nyt on arkipyhä.

Toimituksen poiminnat