Petteri Pietikäinen Puhun - siis vaikutan.

Jos emme anna pelolle sijaa, niin hävetään edes.

  • Mursu (Odobenus rosmarus). Kuva: Wikipedia
    Mursu (Odobenus rosmarus). Kuva: Wikipedia

Yksittäiset tapaukset ovat lisääntyneet siinä määrin, että tutkijoiden - tai ainakin yhden - on myönnettävä, että kyseessä on ilmiö, jolla on tietty jatkuvuus. Silti puhe "tottumisesta terroriin" pitkän rauhan ajan eli II maailmansodan jälkeen Euroopassa kummastuttaa.

---

Katsoin kerran luontodokumenttia, jossa lauma mursuja majaili jollakin napa-alueen saarekkeella. Sitten jääkarhu tuli ja nappasi yhden mursun suihinsa. Toiset mursut "asiaankuuluvasti" hätääntyivät ja osoittivat hermostunutta liikehdintää... mutta rauhoittuivat sitten, kun huomasivat, etteivät itse olleet joutuneet jääkarhun suuhun. - Pelolle siis ei tarvinnut antaa sijaa.

---

Elleivät nämä asiat tule jonkun poliitikon "iholle", ylhäältäpäin on tuskin odotettavissa muutosta terroria kohtaan.

Suvaitsevaisuus on niin "kova arvo", että meidän täällä lännessä pitää "suvaita" pommien paukkumista eri puolilla Eurooppaa, jotta tietty kansanryhmä tuntisi olonsa kotoisaksi täällä vanhalla mantereella. Ja kotoisaa se heille varmaan onkin, sillä he toivat mukanaan oman tutun väkivallan kulttuurinsa.

Ja me emme voi sille yhtään mitään täällä - sisäisesti hajaantuneessa - läntisessä postmodernissa kulttuurissamme.

Jos emme anna "pelolle sijaa", ehkä olisi syytä hävetä, miten päästimme asiat näin huonoon jamaan...?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Haluan vielä kiinnittää huomiota siihen, että usein terrorismissa on kyse rasismista. Mikä ihmeellisintä, kukaan ei ole paheksunut jihadismin rasistisuutta. Vähän kuin vihateot eivät olisi niin pahoja kuin niitä arvostelevat puheet, jotka leimataan vihapuheiksi. Olisiko vallitseva suvaitsevaisuuskultti jotenkin sairas?

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

"Olisiko vallitseva suvaitsevaisuuskultti jotenkin sairas?"
Jonkinlaista kollektiivista itsensä viiltelyä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mursu-vertaus on erinomainen, sillä länsimaissa ylipaino tappaa kansalaisia enemmän kuin terroriteot.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Toki pitkitetyn "itsemurhan" teko veitsellä ja haarukalla on sosiaalisesti hyväksytympää - ja enemmän oma kuin toisen tekemä valinta.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Mursu-vertaus sopii senkin puolesta, ettei mursun "lähtönopeus" ole gepardin luokkaa... mieluummin jäädään vain jököttämään paikoilleen.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Jokunen vuosikymmen taakse ja terrorismi euroopassa oli vielä eurooppalaisten radikaaliryhmien tekemää. Jokunen sata vuotta taakse ja kristinusko terrorisoi ihmisiä. Joten tuntuu siltä että aina löytyy joku jonka mielestä väkivalta on ratkaisu omiin ongelmiin, varsinkin niihin jotka kohdistuvat omaa ajatustapaa vastaan.

"Jos emme anna "pelolle sijaa", ehkä olisi syytä hävetä, miten päästimme asiat näin huonoon jamaan...?"

Tähän jamaan joutumisesta on hankala tuntea häpeää, yksittäinen ihmisen vaikutusvalta tiettyyn asiaan omistautuneen radikaalin ajattelutapaan on rajallinen. Tälläinen ihminen kääntää jokaisen hänelle sanotun sanan vihamieliseksi päässään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"yksittäinen ihmisen vaikutusvalta tiettyyn asiaan omistautuneen radikaalin ajattelutapaan on rajallinen"

Tarkoitatko poliitikoita vai terroristeja? Ei me terroristeille mitään mahdeta mutta poliitikoilta me voimme vaatia tekoja, rajat kiinni ja epäilyttäville eli tunnistamattomille ja vaarallisiksi todetuille tyypeille pikapalaitus lähi-itään.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Niinpä.

Jos ei sopeudu länsimaiseen yhteiskuntaan eikä hyväksy perinteisiä länsimaisen demokratian pelisääntöjä, miksi yrittää väen väkisin integroida? Oman ideologian - tai ainakin lähellä sitä - ihannemaita maailmalta varmasti löytyy.

Jos jonkun vieraan vallan "vihreät miehet" soluttautuisivat samalla tavalla yhteiskuntaan ja tekisivät vastaavia terroritekoja, yhteiskunta - eli me - tuskin toteaisi: "Sopeudu!"

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Poliitikolle kansalaisen pelko on bensaa liekkeihin, kansalainen on valmis antamaan poliitikolle enemmän ja enemmän valtaa sitä mukaan kun pelko kasvaa ja pelon kohde vaihtuu.

Joten miksi poliitikko haluaisi sulkea rajat, kun niitä voi pitää auki ja saada lisää valtaa?

Valta myös syynä siihen miksi terroritekoja tapahtuu, jossain lähi-idässä on se johtaja tai johtajat jotka on saaneet seuraajia ja alammaisia ajattelutapansa vuoksi, jotta valta pysyy ja jopa kasvaa on sitä ajattelutapaa toteutettava käytännössä. Vaikka ei edes olisi järjestänyt pommitusta niin ISIS on valmis ottamaan kunnian, jotta alammaiset hurravaat johtajiensa tekoja.

Ei valtaapitävien ajatuksissa ole tavis, vaan oma napa, eikä sitä mainosteta haastatteluissa tai vaalipuheissa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Jos emme anna "pelolle sijaa", ehkä olisi syytä hävetä, miten päästimme asiat näin huonoon jamaan...?"

Häpeämisestäkään tuskin on mitään hyötyä tai iloa kenellekään, mutta jospa voisimme ottaa opiksi?

Tässä yksi artikkeli, joka valottaa sitä, mitä on tehty viimeisten noin 70 vuoden aikana nykyisen terrorismin luomiseksi:

Nykyaikainen poliittinen terrorismi on pitkälti Yhdysvaltain luomus

Lyhyesti sanottuna USA koulutti ja rahoitti terroristeja kylmän sodan aikana, jotta nämä taistelisivat demokraattisesti valittuja sosialistihallituksia vastaan ainakin Etelä- ja Väli-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Tuo toiminta rahoitettiin muun muassa huumekaupalla.

Kylmän sodan päätyttyä tuo tappokone jäi sitten ilman toimeksiantoja, ja alkoi keksiä itse mitä seuraavaksi tehtäisiin...

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Tangoon ja Kylmän sodan osapuoliin tarvitaan kaksi. Toki Yhdysvalloilla on oma osuutensa niissä siemenissä, joista kasvoi tämä nykyinen aika. Mutta antamasi lähde tarkastelee USA:ta ilmeisesti siivilällä - ja toisen osapuolet teot niellään kuin kameli.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tuo muistuttaa Homer Simpsonin logiikkaa: Valehtelemiseen tarvitaan kaksi; yksi, joka valehtelee, ja toinen, joka kuuntelee.

Abstraktimmin ilmaistuna kyse on uhrin syyllistämisestä.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen Vastaus kommenttiin #12

Just joo... Pol Pot, Mao, Stalin,... mitäänhän ei tapahtunut siellä rauta- ja bambuesiripun takana? Valtioterrorismi on ehkä eri kategoriassa mutta yhtä todellista kuin mitä juuri nyt tapahtuu.

Islamin "jäsenten väliset" sunnien ja shiiojen välillä on tosiasia. Se tapahtuisi miekoillakin ellei Venäjä ja USA olisi aseistanut eri osapuolia pitkin matkaa... -
nähdä vain USA:n osuus on aika kapealla okulaarilla tarkasteltu.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Suvaitsevaisuus on niin "kova arvo", että meidän täällä lännessä pitää "suvaita" pommien paukkumista eri puolilla Eurooppaa, jotta tietty kansanryhmä tuntisi olonsa kotoisaksi täällä vanhalla mantereella."

Mikä on lähde tähän aika kovaan väitteeseen? Kuka on tällaista vaatinut ja missä? Onko joku pitänyt pommeja jotenkin hyvänä asiana?

Oikeustieteessä kansanryhmä on ihmisjoukko jonka solvaaminen tai herjaaminen on määrätty laissa rangaistavaksi, sisältäen mm. seksuaalisen suuntautumisen tai uskonnon. Miten tuosta saa väännetyksi blogistin esittämän väitteen? Vai onko Pietikäisellä jokin muu ajatuskulku?

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Jukka - ehkei pommeja pidetä ihan "hyvänä asiana", mutta niihin kuulemma pitäisi tottua tai opetella tottumaan, sopeutua - ihan siis suvaita sitä, että aina jossain päin Eurooppaa räjähtää.

Avoimet rajat - suvaitsevaisuuden ohella - on toinen kova eurooppalainen arvo, josta liberaali ajattelu pitää viimeiseen asti kiinni.

Se, että terrorin kohteena nyt oli lapsia, järkyttää alkuun hieman, mutta hetken päästä olemme kaikki taas hieman kyynistyneet.

"Tietty kansanryhmä" ei voi tarkoittaa vain yhtä etnistä, uskonnollista tai aatteellista ryhmää vaan meitä kaikkia, jotka katsomme sormien läpi tätä touhua, jonka sallimme kaiken tämän tapahtuvan.

"Valta kuuluu kansalle..." - ja koska meillä on valta joko sallia tai lopettaa tämä hulluus, ratkaisumme vaikuttavat, olemmeko osallisia tapahtuviin vääryyksiin vaiko sanoutumassa - teoillamme, ei huulten höpinällä - niistä irti.

Toimituksen poiminnat